Categorieën
Blog

2021 was een goed jaar

Stel maar eens een top zoveel samen van mooie boeken, artikelen en blogs die in 2021 zijn verschenen over Feyenoord. Dat is ontzettend moeilijk! Toch is het de moeite waard om terug te kijken op afgelopen jaar, want er gebeuren zoveel mooie en fascinerende dingen in en rondom onze club.

Het is daarbij wel net zoals de Top 2000: over de volgorde valt altijd wat te zeiken. Dat is ook in dit lijstje zo. Want ja, de keuzes zijn subjectief en gezien de huidige maatschappelijke verhoudingen daarmee bijna direct discutabel. Maar daar heeft de Feyenoord BoekenCast geen boodschap aan. Over de uitslag mag worden gediscussieerd en gecorrespondeerd. Zo lang de liefde voor Feyenoord maar centraal staat!

Hier de top 12 aan interessante schrijfsels over onze club uit 2021:

12. In de schaduw van de poort

In de zomer schreef Jeroen Koot een prachtige column met de titel “Aron” in de Hand in Hand. Zijn oproep om te stoppen met al die joden-liedjes in het stadion komt bij je binnen, hij verweeft geschiedenis en actualiteit prachtig met elkaar. Lees de column in iets uitgebreidere versie op zijn website.

11. Feyenoord in woorden en beelden

De uit Friesland afkomstige Harry Walstra beschikt over mooie historische Feyenoord-foto’s en een goed gevuld adressenboekje, vol met oud-spelers van onze club. In het boek “Feyenoord in woorden beelden” zegt bij iedere foto een oud-speler iets over wat er op die foto gebeurd. In aflevering 18 vertelde Harry meer over het maken van dit mooie boek.

Auteur Harry Walstra

10. Dit nooit meer – seizoen 2020-2021

De fucking 10e editie van de FRFC1908 jaarboeken. Ieder jaar weer prachtig supporterswerk en dit jaar helemaal uniek vanwege de complete serie foto’s van alle “corona-spandoeken” in de Kuip. Een tien!

9. VI Special – 100 jaar De Klassieker

Deze complete special is prachtig maar bevat drie verhalen in het bijzonder die het waard zijn te benoemen. De reportage van Iwan van Duren over de eerste Klassieker bij de vrouwen: prachtig. En Jean Paul Boetius die terugkijkt op zijn debuutperiode bij Feyenoord: om van te smullen.

8. Lutsharel Geertruida: geen woorden maar daden

Dat spelers zijn ook maar mensen zijn wordt vaak vergeten. Deze prachtige reportage van Feyenoord Magazine over een jongen van Zuid zelf, is er eentje om in te lijsten. Volledig terug te lezen op de website van Feyenoord.

7. 6 Motherfucking 2. 62 onmisbare Feyenoord-gedichten

Rauw en snel. Zo draagt Mark Boninsegna zijn werk voor. Een dichtbundel met een titel waarvan de meningen uiteenlopen. Dat doen de meningen niet als het gaat om de gedichten zelf: die zijn genieten. In aflevering 20 was Mark te gast in de Feyenoord BoekenCast.

6. Rugnummer 12

Prachtige foto’s en mooie teksten van 30 Feyenoord-supporters. Wie meer wil weten over de liefde voor Feyenoord en wie wil zien hoe gevarieerd het Legioen is: loop naar de boekhandel en schaf dit boek aan. Daarmee steun je ook nog eens het goede doel, want de volledige opbrengst brengt de maker van het boek, Hubert-Jan van Boxel, naar het Sophia Kinderziekenhuis. Beter nog bestel je het boek daarom op Hubert-Jan’s eigen site.

5. Column: Feyenoord wordt een professionele club, nu nog een beschavingsoffensief

Feyenoord is van ons allemaal. De problemen zijn ook van ons allemaal. In een column die Paul Verspeek schreef nadat Feyenoord-directeur Mark Koevermans zijn baan opzegde, laat heel goed zien in welk krachtenveld de club en aanhang zit. De analyse is te lezen op de website van RTV Rijnmond.

4. 2002: De Europese helden van Feyenoord

Beleef de UEFA-Cup winst van 2002 opnieuw met dit boek. Vooral door de compleetheid van er van – bijna alle spelers komen aan het woord – maakt het tot een geweldig document. Zónder dat er saaie statistieken of uitgebreide wedstrijdverslagen gebruikt worden. Een topprestatie door Jesper Langbroek.

3. Doodzieke Feyenoord-supporters zien laatste wens in vervulling gaan: ‘Ik heb zwaar kanker, maar wat is die grasmat prachtig’

Dit verhaal van Frank Stout maakt zo ontzettend duidelijk dat Feyenoord meer is dan wekelijks 90 minuten tegen een bal aan trappen. Te lezen op de site van RTV Rijnmond.

2. Totdat de Dood Ons Scheidt

De best denkbare reactie op de overstap van Steven Berghuis naar Ajax komt uit de “Hand in Hand” van de supportersvereniging. Niets aan te voegen. Lees het stuk van Bob van Gilst hier op Twitter.

1. Meesterbrein Wim Jansen

De biografie van Wim Jansen is zonder twijfel het meest spraakmakend geweest afgelopen jaar. Heel lang hebben veel supporters uitgekeken naar een boek als dit. Eén van de grootste Feyenoorders ooit die eindelijk goed geportretteerd is. Gelukkig ook in een luxe, gebonden editie!