Categorieƫn
Afleveringen

#27 Een jongensparadijs op Zuid, vlakbij De Kuip

Hij is geboren in 1937, op steenworp afstand van het op dat moment gloednieuwe stadion De Kuip. In zijn jeugd is hij lid van Feyenoord (dan nog Feijenoord geheten) en haalt als keeper zelfs de B1. Hij speelt daarin samen met onder andere Cor Veldhoen. Toch gaan zijn favoriete voetbalherinneringen misschien wel terug naar iets anders, naar de tijd daarvoor. Dat is de tijd waarin hij dagelijks met zijn buurtvriendjes onder de luchtbrug naast de Kuip aan het voetballen is.

Te gast is Harry van Wijnen, voormalig journalist van NRC Handelsblad, politiek commentator, hoogleraar en schrijver van vele interessante boeken. Onder die boeken is er eentje in het bijzonder die ons Feyenoorders aanspreekt: “de Kuip, de geschiedenis van het stadion Feyenoord” (1989). Dat boek gaat niet alleen over De Kuip, maar ook – en misschien wel vooral – over de vereniging die Feyenoord vroeger was. In deze aflevering van de Feyenoord BoekenCast legt Harry uit hoe dit boek is ontstaan, in een periode waarin de stadions vrij leeg waren en er ook nog geen commerciĆ«le sportboekenmarkt was zoals tegenwoordig.

De heer Van Wijnen met het boek “de Kuip” (1989)

Het boek is een uniek document, met daarin een aantal verhalen die door Van Wijnen als eerste zijn opgeschreven. Sindsdien maken die verhalen echt onderdeel uit van onze clubgeschiedenis. Denk dan aan “de droom van Van Zandvliet”, met de overhangende tribunes voor het nieuwe stadion. Of aan het verhaal van Herman Menco, een joodse jongen die tijdens WOII moest onderduiken en een seizoen lang als enige verzetje had het met de massa meelopen naar De Kuip om daar dan Feyenoord te zien voetballen. Zonder het boek van Harry van Wijnen waren dit vergeten verhalen.

Voor zijn boek heeft de heer Van Wijnen gesproken met vele (inmiddels overleden) Feyenoorders. Om er een paar te noemen: Leo van Zandvliet, Jan Linssen, Fred Blankemeijer, Puck van Heel, Phida Wolff en Adri van Male. Illustere namen uit onze geschiedenis. In deze aflevering staan we bij een aantal van hen stil en over de wonderdokter Richard “Little” Dombi leest de heer Van Wijnen zelfs een stuk uit eigen werk voor.

Keeper Adri van Male speelde honderden wedstrijden voor Feyenoord. In #27 legt Van Wijnen uit waarom hij (en niet iemand van de club zelf) op zijn begrafenis sprak.

Vanzelfsprekend hebben we het ook over De Kuip. We spreken over de fase waarin de bouwplannen gemaakt werden. Over de moeizame eerste twintig jaar na de opening in 1937. Over de voor andere stadions on-imiteerbare sfeer die De Kuip in zich heeft. Over Hans Kraaij, die ooit de eerste business units in het stadion heeft laten bouwen. De heer Van Wijnen sluit af met het uitspreken van zijn zorgen over de toekomst: Feyenoord City (de opname van deze aflevering is geweest enkele dagen voor het persbericht van Feyenoord, zie de link hier onder).

Luister hier naar #27 (of ga naar jouw favoriete podcastplatform)


https://www.feyenoord.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/feyenoord—ontwikkelingen-in-de-bouwsector-desastreus-voor-nieuw-stadion