Categorieën
Afleveringen

#26 Alles op gevoel bij Pierre Vermeulen

Tussen 1980 en 1984 speelt Pierre Vermeulen bij Feyenoord. Hij is een linksbuiten met kalk aan de schoenen, die z’n tegenstander voorbij gaat en dan de voorzet geeft. Vrijwel altijd met dezelfde actie, maar tóch altijd met resultaat: Pierre Vermeulen kon dat, hij deed dat puur op gevoel. In deze aflevering horen we alles over de periode van Vermeulen bij Feyenoord. Te gast is namelijk de auteur van zijn biografie: advocaat en voetbalschrijver Roberto Pennino. Zijn boek over Vermeulen heeft de prachtige titel “Alles op gevoel” gekregen.

Pierre Vermeulen (1982) Foto: Hans van Dijk/ Anefo

Als Pierre Vermeulen in 1980 naar Feyenoord komt is er een rechtszaak en wanneer hij in 1984 de club verlaat is er wéér een rechtszaak. In beide gevallen ligt dit niet aan Pierre maar aan Feyenoord. Roberto vertelt over de typisch Rotterdamse selectie begin jaren tachtig: Troost, De Leeuw, Hiele, Brard, Wijnstekers, Been. Daar komt Pierre als timide Limburger tussen te voetballen, maar weet zijn plek snel te veroveren. Hij laat simpelweg zijn voeten spreken.

Pierre Vermeulen werd met Paris Saint Germain landskampioen in Frankrijk (1986)

Vermeulen scoort in zijn eerste Klassieker (die met de ijsbal op het hoofd van de bij Ajax debuterende Wim Jansen) een doelpunt en zal die wedstrijd nooit meer vergeten. Een jaar later haalt hij met Feyenoord de halve finale van de Europacup II in 1981 en speelt dan voor maar liefst 80.000 toeschouwers in Tbilisi. Bij de return lijkt het alsof de scheidsrechter Feyenoord bewust helpt, zodat Feyenoord de finale haalt (dat lukt uiteindelijk niet). Pierre Vermeulen kijkt in het boek dus uitgebreid op zijn Feyenoord-periode terug en Roberto vertelt er nu over in de Feyenoord BoekenCast.

Roberto Pennino met het boek “Alles op gevoel” (2021)

We spreken uiteraard over ook Willem van Hanegem en Johan Cruijff, beiden actief bij onze club in dezelfde periode. En over Stanley Brard, de verdediger die na de winterstop in het seizoen 1983-1984 de linksbuitenpositie van Pierre Vermeulen overneemt. Bij het doen van onderzoek voor zijn boek stuitte Roberto Pennino op een gebeurtenis die mogelijk meespeelde in “de kwestie Brard”. Luister hier wat hij vond!

Luister hier naar het prachtige verhaal over Pierre Vermeulen! (Of luister in jouw favoriete podcast app)