Categorieën
Afleveringen

#25 Soms snap je je vijanden beter dan je vrienden

1921-2021. In oktober 2021 is het 100 jaar geleden dat Feyenoord en Ajax voor de eerste keer tegen elkaar speelden. In vier afleveringen staat de Feyenoord BoekenCast stil bij het jubileum van deze bijzondere wedstrijd.

Te gast is Ajacied Menno Pot. Sinds de jaren ’80 gaat hij naar Ajax en heeft in die jaren flink wat Klassiekers gezien, zowel in Amsterdam als Rotterdam. Menno reisde in het verleden zijn club namelijk overal achterna. Er zijn seizoenen geweest dat hij zeventig tot tachtig (jong-) Ajax-wedstrijden zag. De fanatieke supporterscultuur is Menno dus wel bekend en hij kan daar mooi over vertellen.

Menno aan het voorlezen uit eigen werk

Naast supporter is Menno voetbalschrijver. Meerdere boeken heeft hij volgeschreven over Ajax en in vrijwel ieder boek komt de rivaliteit met Feyenoord ter sprake. De clubs, beiden gezegend met een “vijfde colonne” van fanatieke aanhangers, kunnen eigenlijk niet zonder elkaar zegt Menno.

In de aflevering praten we over grenzen die soms worden overschreden: “Ik heb een tweeslachtige houding ten opzichte van die groepen. Ik verafschuw het geweld, maar aan de andere kant zijn ze wel de jongens die voetbal echt anders maken dan korfbal.” Ook spreken we over De Kuip, wat dé tempel van Nederland is, het mooiste voetbalstadion dat we kennen. Menno leest vervolgens een tof verhaal voor dat hij zelf geschreven heeft in het magazine Staantribune. Dat is een verhaal over zijn bezoek aan Feyenoord – Ajax in 2016, incognito zittend op de Maastribune.

Het artikel van Menno in Staantribune (2016) Foto: Marcel ‘Gogme United’ Stephan

Ook Steven Berghuis en de rol van media als De Telegraaf passeren de revue. En wat zijn de criteria om een voetbalwedstrijd tot een “derby” te mogen benoemen en wat is in Nederland de ultieme derby? Menno legt het uit en dat kan hij als de beste (in 2008 schreef hij een boek met de titel “De Derby”).

We sluiten de aflevering af met een werkelijk waar prachtige column die Menno schreef in het kader van de Boekenweek. In die column zitten voor iedereen herkenbare rivaliteitsgevoelens. Speciaal voor de luisteraars van de Feyenoord BoekenCast draagt Menno dat stuk voor: “Boekhandelhooliganisme”.

Luister hier de aflevering met Menno Pot! (Of ga naar jouw favoriete podcast app)
De ‘anonieme’ Menno op de foto met Mike Obiku (2016) Foto: Marcel Stephan