Categorieën
Blog

De boeken over De Klassieker (update)

Vorige week werd er op deze website een overzicht geplaatst met alle boeken die gaan over De Klassieker. Over Feyenoord – Ajax dus! Dat overzicht kan je hier terugvinden. Op deze pagina een aanvulling op dat overzicht, want de trouwe luisteraar en lezer Hans Twigt heeft laten weten dat er nog het nodige ontbrak. Hierbij vier aanvullingen!

VI Special (1992)

VI Special. Feyenoord-Ajax, De Klassieker (1992) Foto: Hans Twigt

Een magazine vol met verhalen over de rivaliteit van de twee clubs. Van een reconstructie van de eerste wedstrijd in 1921 tot vele interviews met spelers. Zo werkten de toen nog in de voetballerij actieve Dennis Bergkamp, Gaston Taument, Rob Witschge, Jan Mulder, Hans Kraay, Johnny Rep en Rinus Israel mee aan dit magazine.

Ajax, de complete werken & Feyenoord Compleet (1995-1996)

Feyenoord Compleet (1996)

De serie Feyenoord Compleet, halverwege de jaren negentig uitgegeven door Waanders Uitgeverij, beschrijft de geschiedenis van de club in 45 delen. Ieder deel had een eigen thema en werd los op de markt gebracht. Liefhebbers kochten vervolgens ook de zwarte verzamelalbums om de losse delen wel goed bij elkaar te houden.

Dezelfde uitgeverij gaf op dat moment ook bij Ajax zo’n prachtige serie uit. Dat was onder de noemer “Ajax, de complete werken”. Ook hier behandelt elke aflevering in woord en beeld een bepaald thema uit de clubgeschiedenis. Waar ze bij Feyenoord tot 45 delen kwamen, stokte de productie bij Ajax op 39 delen.

Ajax, de complete werken (1995) Foto: Hans Twigt

#feyaja, een moderne klassieker

#feyaja, een moderne klassieker (2013) Foto: Hans Twigt

Het boekje van Joost Heuver gaat over de digitale oorlog die vaak wordt uitgevochten op Twitter. Een jaar lang heeft hij op Twitter de hashtag #feyaja gevolgd en daar dit boekje over uitgebracht. Een redacteur van In de Hekken schreef het volgende over dit boek en daar wil de Feyenoord BoekenCast het dan ook direct bij laten: “Het publiek dat Heuver met dit boek wil bereiken, is de voetbalsupporter. In zijn algemeenheid. Komisch is het dan ook dat hij deze doelgroep compleet belachelijk maakt.”