Categorieën
Afleveringen

#24 Dat dialect deed pijn aan Fraser zijn oren

1921-2021. In oktober 2021 is het 100 jaar geleden dat Feyenoord en Ajax voor de eerste keer tegen elkaar speelden. In vier afleveringen staat de Feyenoord BoekenCast stil bij het jubileum van deze bijzondere wedstrijd.

Te gast is Peter Dijkhoff. In 1997, op vijftienjarige leeftijd, zit Peter (opgegroeid in Alkmaar) op de tribune bij AZ. Die middag speelt de plaatselijke club tegen Peter z’n favoriet: Feyenoord. Het is niet zozeer de wedstrijd zelf waardoor hij zich dit herinnert. Het is het uitvak van Feyenoord dat pas gedurende de eerste helft rustig volstroomt met supporters. Opmerkelijk, maar op dat moment nog niet meer dan dat. Pas ’s avonds, thuis op de bank voor de televisie, komt Peter er achter wat er die middag gebeurd is. In een weiland bij Beverwijk heeft een veldslag plaatsgevonden tussen Feyenoord- en Ajax-hooligans, waarbij één persoon om het leven is gekomen.

De opname vindt plaats in De Kuip

Geboren in Rotterdam maar opgegroeid boven Amsterdam beleefd Peter de rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax voor zijn gevoel altijd al anders dan veel andere supporters. Hij herkent zich er niet zo in, maar het fascineert hem wel ontzettend. Waar komt die rivaliteit nou precies vandaan? Hij gaat zich er in verdiepen en schrijft er een mooi boek over: “De Klassieker. 010 en 020, eeuwige rivalen”.

Voor zijn boek spreekt Peter veel supporters en spelers. In deze aflevering spreken we vooral over de spelers: hoe beleefden zij De Klassieker? Hoe kijken zij naar de rivaal? Peter leest een aantal mooie fragmenten voor uit eigen werk. De Feyenoorder Henk Fraser, die in de jaren negentig echt niets van Ajax of Amsterdam moest hebben, staat daarbij centraal. “Dat dialect alleen al van die Amsterdammers, het deed pijn aan mijn oren in die tijd”. Inmiddels kijkt Fraser er genuanceerder naar.

We spreken in de aflevering ook over de jeugdopleidingen van Ajax en Feyenoord. Peter is namelijk een grote kenner van alle (voormalig) Feyenoord-jeugdspelers. In 2012 bracht hij het boek “Jong geleerd, oud gedaan?” uit waarin hij álle jeugdinternationals van Feyenoord onder de loep nam. Waarom haalt de ene speler het eerste elftal wel en de andere speler niet? Peter Dijkhoff weet er alles van.

Peter met zijn boeken “Jong geleerd, oud gedaan?” (2012) en “De Klassieker. 010 en 020, eeuwige rivalen” (2015)

De aflevering eindigt met de aankondiging van zijn derde voetbalboek, over de jeugdselectie van het Nederlands Elftal voor het Jeugd EK2000. In die selectie zaten o.a. de bij Feyenoorders wel bekende namen als Robin van Persie, Dona Nkunku, Mels van Driel, Glenn Loovens en Civard Sprockel.

Luister hier naar de aflevering of ga naar jouw favoriete podcastapp en luister daar!
1921 —- 9 oktober —- 2021