Categorieën
Afleveringen

#23 De Klassieker 100 jaar – Bas van der Wel

1921-2021. In oktober 2021 is het 100 jaar geleden dat Feyenoord en Ajax voor de eerste keer tegen elkaar speelden. In vier afleveringen staat de Feyenoord BoekenCast stil bij het jubileum van deze bijzondere wedstrijd.

In deze tweede aflevering is Feyenoordsupporter Bas van der Wel te gast. Als fotograaf van beroep wist hij tien jaar geleden zijn werk te combineren met zijn grote liefde Feyenoord. Hij bracht namelijk een prachtig boek uit met de titel “010-020. Over voetbal & clubliefde”. In dat boek staan tientallen portretten van Feyenoord- en Ajaxsupporters. De clubliefde spat er vanaf in het boek en regelmatig komt de rivaliteit van Feyenoord en Ajax ter sprake. 

Bas van der Wel met zijn boek “010-020. Over voetbal & clubliefde”

In de aflevering legt Bas uit hoe dit boek, dat hij samen met zijn goede vriend Albert Dogger (een Ajacied) maakte, ontstond. Directe aanleiding is een huwelijksreportage in 2009 bij een echtpaar in Rotterdam. De bruid blijkt erg ziek en heeft een korte levensverwachting. Zij wil niets liever dan een fotoshoot in haar bruidsjurk op haar stoeltje in De Kuip. Bas: “Sanne zat met met een stralend gezicht op haar stoeltje in vak S. Ik heb ’s avonds gelijk naar Albert gemaild: dit is waar we het al tien jaar over hebben. Ik hou het zelf niet voor mogelijk dat je als je nog een levensverwachting van een paar weken hebt, dat je dan in De Kuip gefotografeerd wilt worden op je eigen stoeltje. Dat wil dus zeggen: er is meer dan alleen maar supporter zijn, een kaartje kopen en er heen gaan. Dit is een beleving, dat is eigenlijk onvoorstelbaar. Op die avond besloten wij: we gaan een speciaal boek maken over de beleving van de Feyenoord- en Ajaxsupporters.”

De Klassieker komt vaak ter sprake in de 3,5 jaar dat Bas en Albert aan het boek werken. Bas: “De Klassieker doet iets met de supporters. In bijna ieder interview is het wel over die wedstrijd gegaan, bij zowel de Ajacieden als de Feyenoorders, dat maakt geen verschil.” We spreken over hun zoektocht naar supporters, over verhalen die in het boek terecht zijn gekomen én over verhalen die het net niet gered hebben. Want als Ajacied in hetzelfde boek afgebeeld worden tegenover een Feyenoorder – of andersom: dat blijkt niet iedereen te kunnen waarderen.

Terwijl Bas deze foto maakt van supporter Jan de Knecht, zorgt Albert voor het licht

Er hing altijd een bepaalde spanning bij de interviews en fotosessies, die Bas en Albert altijd samen deden. Bas: “Ze hebben in no time door wie de Feyenoorder is en wie de Ajacied. Ik voelde altijd een zekere spanning in huis bij Ajacieden en ook de keren dat ik in de Arena was. Want je bent Feyenoorder en je hoort daar niet: je hoort niet in een huis vol Ajax-attributen, sjaals, shirts. Het zijn soms kleine Ajax musea, want vergis je niet wat mensen allemaal sparen over hun club. De interviews met de Ajacieden gingen over het algemeen goed, zo lang ik me maar gedroeg. Het maken van de interviews gaf bij ons beiden spanning, want altijd was één van ons op vreemd terrein. Je wist van tevoren niet hoe ver de persoon er in zou zitten.”

Meer info:

Bas van der Wel heeft nog een klein doosje exemplaren thuis liggen. Stuur hem gerust een berichtje als je dit boek nog niet hebt!

Bas aan het werk. Hij voelde bij de Arena en op bezoek bij Ajax-supporters altijd een gezonde spanning.