Categorieën
Blog

De Klassieker 100 jaar

Het is 9 oktober 1921 wanneer op de Kromme Zandweg (waar podcast aflevering #13 met Paul Groenendijk is opgenomen) Feyenoord en Ajax tegen elkaar voetballen. Het eindigt die middag in 2-3, maar na protest van Feyenoord wordt de uitslag rechtgezet: 2-2. Niemand kon die dag vermoeden dat er 100 jaar later nog steeds tegen elkaar zou worden gevoetbald. En dat de wedstrijd de grootste van het land zou worden én blijven.

Komende weken staat de Feyenoord BoekenCast stil bij dit bijzondere jubileum. In de afgelopen 100 jaar van De Klassieker is er namelijk veel gebeurd op en rond de velden. Waar de clubs Feyenoord en Ajax zelf elkaar altijd gerespecteerd hebben, namen de supporters het daar soms wat minder nauw mee. Waar spelers overstapten van Amsterdam naar Rotterdam (of andersom), zijn de supporters hun club wél altijd trouw gebleven.

In vier afleveringen staat de Feyenoord BoekenCast stil bij De Klassieker. Zodat jij op 9 oktober 2021, wanneer het eeuwjubileum daar is, alles van De Klassieker weet.

Het Olympisch Stadion te Amsterdam

De eerste aflevering is met Jurryt van de Vooren. Hij heeft een heel bijzondere locatie gekozen voor de opname: het Olympisch Stadion te Amsterdam. Jurryt is de ideale man om deze serie mee te starten: hij ziet de grotere historische lijnen, benoemd pijnpunten uit de geschiedenis én weet leuke anekdotes te vertellen.

De tweede aflevering is met Feyenoordsupporter Bas van der Wel. Hij heeft in 2014 een prachtig boek over de supporters van Ajax en Feyenoord uitgegeven. Dat boek maakte hij in samenwerking met een goede vriend, de Ajacied Albert Dogger. Bij tientallen Feyenoorders kwam hij over de vloer en dat levert een aflevering op vol met clubliefde en gevoelens rondom De Klassieker.

De derde aflevering wordt opgenomen in De Kuip, met uitzicht op het veld. De gast is Peter Dijkhoff, auteur van twee Feyenoordboeken. Eén boek over de spelers uit de Feyenoordjeugdopleiding en één boek over de rivaliteit van Feyenoord en Ajax. We zullen vooral ingaan op de spelers: hoe gaan zij om met de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord?

De vierde aflevering, die vlak voor het 100 jarig jubileum online komt, is met voetbalschrijver en Ajacied Menno Pot. Hij heeft veel over Ajax geschreven in het verleden en daarmee automatisch ook over De Klassieker. Ook bracht hij ooit een boek uit met de titel “De Derby”. Wat onderscheid De Klassieker van een derby?